Vuosijuhlat Pähkinänkuoressa

Pykälisti herää aamulla ja vilkaisee unisena kalenteriaan. Töitä, tenttejä, pitkiä päiviä Aleksandrian 3. kerroksessa. Vappuun on vielä aikaa ja alkukevään isoimmat tapahtumat ovat jo takanapäin. Mistä ankeaan oikkariarkeen saisikaan piristystä, pohtii pykälisti tuskissaan. Mutta, huomatessaan kalenterissan merkinnän eräälle huhtikuiselle lauantaille, tuntee pykälisti uuden innostuksen virtaavan suonissaan – vuosijuhlathan ne siellä kurkistavatkin jo aivan nurkan takana!

Pykälän 88. vuosijuhlia vietetään Ravintola Töölön Juhlasalissa lauantaina 15. huhtikuuta 2023. Yhdistyksemme vuoden arvokkaimpiin juhliin kerääntyy niin nykyisiä pykälistejä, alumneja kuin akateemisia arvovieraitakin juhlimaan yhdessä rakasta Pykäläämme. Vuosijuhlissa perinteiden merkitys on suuri, ja juhliin liittyy monia sääntöjä koskien pukeutumista ja etikettiä. Olitpa sitten pieni phuksipallero ensi kertaa vuosijuhlissa tai jo kokeneempi vujukonkari, on vuosijuhlien etikettiä aina hyvä kerrata.

1 § Pukeutumisesta

Vuosijuhlien pukukoodina on täyspitkä iltapuku, frakki tai tumma puku. Varmistaaksemme juhlan arvokkuuden ja juhlatunnelman, on toivottavaa pitäytyä pukukoodissa. Mikäli pukeutumisetiketti jännittää tai inspiraatio asuun on hukassa, on hyvä ottaa mallia viime vuosien pukuloistosta. Vujut ovat oiva tilaisuus näyttää parastaan ja laittautua oikein vimosen päälle! Iltapuvun kanssa pukukoodiin kuuluu juhlakampaus, jonka voi taikoa itse, ystävien voimin tai kampaajan tuolissa. On myös hyvä huomata, ettei frakilla tai tummalla puvulla tarkoiteta smokkia, johon sonnustautuminen ei olisi vuosijuhlilla etiketin mukaista.

Vinkki: Tsekkaa Pykälän jäsenetuihin kuuluvat kampaajat, vuosittain on usein ollut myös erityistarjouksia Pykälä-viikon lähestyessä!

Juhla-asun kruunaa akateemisissa tilaisuuksissa käytettävä Pykälän nauha, jonka voi ostaa itselleen Pykälän toimistolta. Frakin kanssa nauha asetetaan kulkemaan oikean olkapään päältä rinnan yli alas vasemmalle, kun taas iltapuvun kanssa nauha kulkee päinvastoin vasemmalta oikealle. Halutessaan nauhan voi asettaa ruusukkeena iltapuvun vasemmalle rinnukselle. Vuosijuhlissa pukukoodiin kuuluu myös akateemisista saavutuksista ansaitut akateemiset kunniamerkit.

Vinkki: Käy katsomassa Pykälän kuvagalleriasta sekä vanhoista FB-tapahtumista kuvia viime vuosien vuosijuhlalookeista!

2 § Pöytäosuutta edeltävästä ajasta

Useat saattavat aloittaa illan viettämisen jo ennen juhlapaikalle siirtymistä, mutta on silti tärkeää muistaa, että vuosijuhliin tulee saapua ajoissa. Juhlan pöytäosuus alkaa klo 19.00, joten ennen pöytiin siirtymistä kannattaa varata tarpeeksi aikaa esimerkiksi valokuvien ottamiseen, meikin korjailemiseen sekä tervetuliaismaljan nostamiseen ja kuulumisten vaihtamiseen muiden juhlavieraiden kanssa. Paikalla on tuttuun tapaan ammattivalokuvaaja ikuistamassa unohtumatonta iltaa. Myös istumapaikka on hyvä tarkastaa ennen pöytiin siirtymistä juhlapaikalta löytyvästä pöytäkartasta, jotta siirtyminen pöytiin juhlan alkaessa sujuu vaivattomasti.

Vinkki: Tule paikalle ajoissa ja varmista parhaat kuvat!

3 § Pöytäosuudesta

Virallinen pöytäosuus alkaa, kun airueet kantavat liput sisään juhlasaliin. Juhlavieraat kunnioittavat lippusaattuetta seisomalla pöytänsä vieressä lippua kannettaessa, ja istuutumalla vasta kun airueet ovat poistuneet. Pöytään istuutuessa tarjotaan oikealla puolella istuvalle avecille hänen tuolinsa ja istuudutaan itse vasta tämän jälkeen.

Juhlan juontamisesta vastaavat vuosijuhlamarsalkat. Heidät tunnistaa pykälänpunaisista, rinnan yli kulkevista leveistä marsalkkanauhoista. Marskit kertovat käytännön järjestelyistä ja illan kulusta, mutta laulamisen he jättävät akateemisten pöytäjuhlien tavoin laulunjohtajien vastuulle. Pöytäjuhlan alussa on luvassa marsalkkojen tervehdys, dekaanin puheenvuoro sekä hallituksen puheenjohtajan puhe. Alku- ja pääruoat nautitaan laulujen, tervehdysten ja puheiden lomassa. Pääruoan jälkeen koittaa tauon aika, jonka voi hyödyntää nenän puuteroimiseen, taukodrinkin siemailuun tai taukoesiintyjästä nauttimiseen muiden juhlavieraiden kanssa.

Tauon loppuessa siirrytään takaisin pöytiin ja vuorossa on muun muassa lisää puheita, ansiomerkkien jakamista sekä vuoden Pykälä-teon ja vuoden opettajan paljastaminen. Syömisen ja laulamisen ohessa juhlavierailla on tapana taitella lautasliinasta punssikorvat ja asettaa ne päähän. Illan ohjelmaan kuuluu vielä jälkiruoka, punssin tarjoilu sekä marsalkoiden kiitokset. Pöytäosuuden jälkeen on aika suunnata tanssilattialle, jossa pääsee esittelemään valssiaskeliaan orkesterin tahdissa.

Vinkki: Punssikorvien taittelua ja valssiaskeleita pääset kokeilemaan lähempänä vuosijuhlia järjestettävässä Etiketti- ja Tanssikoulutuksessa 28. maaliskuuta, josta löydät lisätietoa vuosijuhlien Facebook -tapahtumasta.

4 § Jatkoista

Ilta ei suinkaan pääty juhlapaikalle, vaan bussikuljetus johdattaa juhlijat Pykälän kerhotiloihin viettämään jatkoja. Jatkoja varten juhla-asun voi vaihtaa hieman rennompaan asuun, esimerkiksi pikkumustaan, ja vaihtaa juhlakengät tanssittavimpiin kenkiin. Jatkoilla tanssijalan vipattaminen on taattua, sillä juhlat on tunnettu hyvästä menostaan pikkutunneille asti. Jatkoilta lähtiessä voikin muutaman tunnin yöunien jälkeen alkaa valmistautua odotettuun sillikseen! (När böjar?)

Vinkki: Muistakaa ottaa mukaan matalat kengät ja viileämpi asu jatkoille, Pykälän tropiikki ei anna armoa!

Kirjoittanut: Anni Sofia Kivi-Koskinen