Vuosijuhlat 20.03.2024

Teksti: Sanni Lampi

Kuvat: Konsta Partanen

Keväthanget sulaa ja aurinkoinen huhtikuu jo häämöttää nurkan takana! Huhtikuun mukana saapuukin pykälistin vuoden kohokohta eli Pykälä-viikko. Onkin taas aika suunnata katseet yhdistyksemme vuoden loistokkaimpaan tapahtumaan eli Pykälä ry:n vuosijuhliin. Tänä vuonna vietämme yhdistyksemme 89. vuosijuhlia Hilton Helsinki Kalastajatorpan upeassa Pyöreässä salissa lauantaina 13.4.2024. Juhlaan osallistuu perinteiseen tapaan niin nykyisiä pykälistejä, alumneja kuin akateemisia arvovieraitakin.

1 § PUKEUTUMISESTA

Vuosijuhlien pukukoodina on täyspitkä iltapuku, frakki tai tumma puku. Pukukoodi on sukupuolineutraali. Pukukoodista ei ole syytä poiketa, ja
turvallisinta onkin ottaa mallia viime vuosina nähdystä pukuloistosta! Vujut ovat hyvä tilaisuus panostaa ja laittautua viimeisen päälle. On kuitenkin hyvä huomata, ettei smokki ole etiketin mukainen vaihtoehto. Pitkät hiukset tulisi nostaa ylös juhlakampauksella, jonka voi loihtia itse, kaverin avulla tai kampaajan tuolissa.


Juhla-asun kruunaa akateemisissa tilaisuuksissa käytettävä Pykälän nauha, jonka voi ostaa itselleen Pykälän toimistolta. Frakin tai puvun
kanssa nauha asetetaan kulkemaan oikean olkapään päältä rinnan yli alas vasemmalle. Iltapuvun kanssa nauha kulkee päinvastoin vasemmalta oikealle tai se voidaan asettaa ruusukkeena iltapuvun vasemmalle rinnukselle. Vuosijuhlissa pukukoodiin kuuluu myös akateemisista saavutuksista
ansaitut akateemiset kunniamerkit. Merkeistä ja Pykälän nauhasta voi lukea lisää yhdistyksen nettisivuilta löytyvästä merkkiohjesäännöstä.

Vinkki: Käy katsomassa Pykälän kuvagalleriasta kuvia viime vuosien vuosijuhlalookeista!

2§ VUOSIJUHLAAN VALMISTAUTUMISESTA

Vuosijuhlaan valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jo esimerkiksi heti vuosijuhlalipun lunastamisen jälkeen. Juhlijan voi nauttia
huolettomasta valmistautumisesta itse juhlapäivänä, jos tarvittavat hankinnat on tehty hyvissä ajoin.


Vuosijuhlaviikon lähestyttäessä kannattaakin joko varata hyvissä ajoin kampaaja tai harjoitella kampausten tekemistä. Kenkien mukavuuden testaaminen voi osoittautua kultaakin arvokkaammaksi ajatellen pitkää vuosijuhlailtaa tai -yötä. Hiuspinnit, sukkahousut ja muut tarvikkeet kannattaa käydä haalimassa jo vaikkapa edellisellä viikolla. Myös tarvittavat pukeutumista varten vaadittavat toimenpiteet on järkevää aloittaa ajoissa. Frakin tai iltapuvun vuokraamista, ostamista tai käyttämistä pesulassa ei ole syytä jättää viime hetkeen.

Vinkki: Vuosijuhlaan otettavaan käsilaukkuun voi ottaa mukaansa sukkahousut rikkoutumisen varalle ja muutamia lisäpinnejä. Vuosijuhlapaikan
WC-tiloista löytyy myös tarvikkeita niin miehille kuin naisille hiusten ja meikin korjailuun!

3 § PÖYTÄOSUUTTA EDELTÄVÄSTÄ AJASTA

Vaikka useat saattavat aloittaa illan viettämisen jo ennen juhlapaikalle siirtymistä, on hyvä muistaa, että vuosijuhliin tulee saapua ajoissa. Vieraiden on syytä saapua juhlapaikalle jo ovien auetessa eli klo 18.00.

Pöytäosuus alkaa tasan klo 19.00, joten ennen pöytiin siirtymistä kannattaa ottaa tarpeeksi aikaa esimerkiksi valokuvien ottamiseen, viimeisiin somistushetkiin ja muiden juhlavieraiden kanssa rupatteluun juhlapaikalla tervetuliaismaljan ohella. Paikalla onkin ammattivalokuvaaja ikuistamassa unohtumatonta iltaa. Juhlapaikalla on mahdollisuus ottaa potrettikuvia eri kokoonpanoissa. Konkarit osaavatkin varautua jonoihin ja tähän toimenpiteeseen on hyvä varata riittävästi aikaa.


Myös istumapaikka kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin juhlapaikalta löytyvästä pöytäkartasta, jotta siirtyminen pöytiin juhlan alkaessa sujuu vaivattomasti. Pöytäjuhlan alusta ei tule myöhästyä, jotta oma paikka löytyy ennen kunnianarvoista lippusaattuetta.

Vinkki: Tule paikalle ajoissa ja varmista parhaat kuvat!

4 § PÖYTÄOSUUDESTA

Virallinen pöytäosuus alkaa, kun airueet kantavat liput sisään juhlasaliin. Juhlavieraat kunnioittavat lippusaattuetta seisomalla pöytänsä vieressä lippua kannettaessa, ja istuutumalla vasta kun airueet ovat poistuneet.

Pöytäjuhlan aikana on suositeltavaa noudattaa hyviä käytöstapoja ja pyhittää tämä juhlallinen hetki pöytäseurueen kanssa seurusteluun. Pöytäseuruetta on syytä kunnioittaa omalla läsnäololla ja siitä syystä onkin suositeltavaa unohtaa esimerkiksi puhelimet käsilaukkuihin tai frakin taskuihin. Puheiden ja ohjelman aikana on kunnioittavaa keskittyä siihen, mitä lavalla tapahtuu ja huomioida muut vieraat. Pöydästä on syytä poistua ainoastaan taukojen aikana.


Juhlan juontamisesta vastaavat vuosijuhlamarsalkat. Heidät tunnistaa pykälänpunaisista, rinnan yli kulkevista leveistä marsalkkanauhoista. Marskit kertovat käytännönjärjestelyistä ja illan kulusta, mutta laulamisen he jättävät akateemisten pöytäjuhlien tavoin laulunjohtajien vastuulle. Pöytäjuhlan ensimmäisen osuuden aikana ohjelmassa on marsalkkojen tervehdys, dekaanin puheenvuoro sekä hallituksen puheenjohtajan puhe. Alkuruoka nautitaan laulujen, tervehdysten ja puheiden lomassa. Alkuruuan jälkeen koittaa tauon aika, jonka voi hyödyntää nenän puuteroimiseen, muiden kanssa seurusteluun tai vaikkapa taukodrinkin siemailuun.


Tauon loppuessa siirrytään takaisin pöytiin ja vuorossa on muun muassa puhe pykälistille sekä pääruoka. Toiselle tauolle siirrytään yllätysartistin esiintymisen siivittämänä. Kolmannen eli viimeisen pöytäosuuden osion aikana on vuorossa kaikkien odottamien ansiomerkkien jakamista sekä vuoden Pykälä-teon paljastaminen. Syömisen ja laulamisen ohessa juhlavierailla on tapana taitella lautasliinasta punssikorvat ja asettaa ne päähän. Illan ohjelmaan kuuluu vielä jälkiruoka, punssin tarjoilu sekä marsalkoiden kiitokset.


Pöytäosuuden jälkeen on aika suunnata tanssilattialle, jossa pääsee esittelemään valssiaskeliaan orkesterin tahdissa. Orkesterin soittamisen
päätyttyä voikin tanssahdella kohti linja-autokuljetusta, joka vie vieraat kohti Sörnäisiä
ja Pykälän kerhotiloissa järjestettäviä huikeita jatkoja!

Vinkki: Punssikorvien taittelua ja valssiaskeleita pääset kokeilemaan 20.3. järjestettävässä Etiketti- ja Tanssikoulutuksessa! Lisätietoja löytyy Pykäläinfosta.

5 § JATKOISTA

Ilta ei suinkaan pääty juhlapaikalle, vaan linjaautot kuljettaa juhlijat Pykälän kerhotiloihin viettämään jatkoja. Jatkoja varten juhla-asun
voi vaihtaa hieman rennompaan, naiset esimerkiksi pikkumustaan ja mataliin kenkiin. Takit ja laukut jätetään myös jatkoilla Pykälään järjestettyyn valvottuun narikkaan.


Jatkoilla tanssijalan vipattaminen on taattua, sillä juhlat on tunnettu hyvästä menostaan pikkutunneille asti. Jatkoilla on myös tanssia siivittämässä Pykälän rakastettu yllätysesiintyjä. Jatkoilta lähtiessä voikin muutaman tunnin yöunien jälkeen alkaa valmistautua odotettuun sillikselle!

Vinkki: Juhlamekkoon sonnistautuneet: muistakaa ottaa mukaan matalat kengät ja viileämpi mekko jatkoille! Tropiikki ei anna armoa! Mekko kannattaa vaihtaa jo juhlapaikalla, koska Pykälän WC-tilat ovat yleensä jatkoilla varsin ruuhkaiset.