Artikkelit 16.11.2022

Teksti: Helmi Räsänen

Helsinki Law Review täyttää tänä vuonna 15 vuotta, kun ensimmäinen aikakausikirja julkaistiin vuonna 2007. Tämä nyt jo teini-ikäinen julkaisu on Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijoiden tiedekuntajärjestö Pykälä ry:n noin kahdesti vuodessa julkaistava aikakausikirja, joka tarjoaa oikeustieteellisten tiedekuntien perustutkinto- ja jatko-opiskelijoille mahdollisuuden kehittää omia akateemisen kirjoittamisen ja arvioinnin taitojaan sekä osallistua julkaisutyöhön. Julkaistavat kirjoitukset ovat myös referee-arvioituja. Helsinki Law Review’tä toimittavat Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan opiskelijat.

Juhlavuotensa kunniaksi Helsinki Law Review järjesti 15-vuotisjuhlat yhteistyössä Hannes Snellmanin kanssa. Juhlijoiksi saapui Hannes Snellmanin toimistolle Eteläesplanadille reilu 70 vierasta seuraamaan juhlapuheita sekä seminaarikeskustelua akateemisesta urasta. 

Ilta alkoi Helsinki Law Review’n päätoimittaja Daniel Odabasin tervetulosanoilla. Alkuun kuultiin myös yliopiston tervehdys dekaani Johanna Niemeltä. Law review -julkaisuiden merkitys ja historia tuli esille alkusanoissa, eikä muun muassa Yhdysvaltojen entisiä presidenttejä, jotka ovat opiskellessaan toimittaneet yliopistojensa Law Review -julkaisuja, unohdettu mainita. Suomessa Law Review -julkaiseminen on paljon uudempi tulokas, kun taas Yhdysvalloissa julkaisut ovat jo muodostuneet normiksi yliopistoissa. 

Akateemiseen uraan keskittyvässä seminaarissa puhujina olivat Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan varadekaani Juha Raitio, Hannes Snellmanin osakas OTT Klaus Ilmonen sekä Hannes Snellmanin osakas OTT Maria Wasastjerna. Seminaaria juonsi Helsinki Law Review’n toimittaja Sofia Selkämaa

Kolmiosainen seminaari alkoi seminaaripuhujien omien urien taustoituksella. Tässä osassa puhujat kertoivat muun muassa kokemuksistaan ulkomailla ja  LLM-tutkinnon suorittamisesta.  Toisena osana kuultiin puhujien kommentteja akateemisen uran ja asianajouran yhdistämiseen liittyen. Keskustelussa tuli mielenkiintoisesti esille niin asianajajouralla jo pitkälle edenneiden kuin akateemista uraa tehneen varadekaanin näkemyksiä, ja keskustelu eteni hyvin onnistuneesti. Tohtoriuden merkitys on keskustelun perusteella kasvattanut merkitystään myös työelämässä ja työntekijöiden jatkokouluttautumisen koettiin olevan myös työnantajan etu. Myös poikkitieteellisestä kouluttautumisesta ja sen eduista keskusteltiin. Viimeisessä osassa seminaarikeskustelussa keskusteltiin ajankohtaisista teemoista laajemmassa kontekstissa. Keskustelua herätti etenkin se, miten suullista esiintymisen tärkeyttä korostetaan enemmän ulkomaisissa yliopistoissa. Seminaarin loppupuolella kysyttiin myös siitä, mitä asianajotoimistot voisivat oppia yliopistolta ja päinvastoin. Raition mukaan yliopistolla on tiettyä kankeutta, mikä ei asianajotoimistoissa ole ongelma, kun taas Wasastjerna ja Ilmonen toivat esille esimerkiksi oikeudellisen argumentaation ja debatoinnin osaamista yliopistolla.

Seminaarin jälkeen ilta jatkui rennosti tarjoiluiden nauttimisen kera hyvässä seurassa Hannes Snellmanin kattoterassilla hämärtyvässä loppukesän illassa.

Paljon onnea Helsinki Law Review!