Ruokavinkkejä 16.11.2022

Julia Höyhtyä

Resepteinä on tällä kertaa suupaloja ja tarjottavaa syksyn illanviettoihin. 

Ihanaa syksyä kaikille!

Friteeratut sushit avokadolla & lohella

Tarvitset

Lohitäyte:

  • 500g tuoretta lohta
  • 1 iso punasipuli silputtuna
  • 1 dl limemehua
  • Nippu korianteria silputtuna
  • suolaa maun mukaan

Muuta

  • Kulhollinen keitettyä sushiriisiä 
  • chilimajoneesia
  • pankojauhoja
  • kananmunia
  • ruokaöljyä (esim. rypsiöljyä) paistamiseen
  • viipaloitua avokadoa

Sekoita lohitäytteen ainekset keskenään ja anna lohen marinoitua limemehussa puolesta tunnista tuntiin.

Pyörittele jäähtynyt riisi soikion muotoisiksi tiiviiksi paloiksi. Pyörittele kananmunassa ja sen jälkeen pankojauhossa. Toista.

Kuumenna syvässä kattilassa öljy. Kokeile esimerkiksi leivänpalalla rasvan kuumuutta. Jos leipä tummuu heti, rasva on liian kuumaa. Kun leipä ruskistuu pikkuhiljaa tasaisesti, rasva on sopivaa. Lisää pyöritellyt, kuorrutetut riisisoikiot rasvaan ja friteeraa, kunnes ne ovat kullanruskeita. Säädä lämpöä tarvittaessa.

Valuta limemehu lohitäytteestä. Lisää avokadosiivu riisin päälle. Lisää lohitäyte avokadon päälle ja koristele chilimajoneesilla ja yrteillä. Nauti lämpimänä.

5 minuutin alkupala liha-/kasvisversiona

Levite:

  • 200 g tuorejuustoa (tavallista tai vegaanista)
  • piparjuuritahnaa tuubissa maun mukaan
  • 1 pussi valkosipulin makuista dippimaustetta

Muuta:

  • paahtopaistia (kasvisversioon esim. savustettu kasvisleikkele tai muu leikkele)
  • pieniä rieskoja
  • tuoretta timjamia

Sekoita levitteen ainekset keskenään. Paista rieskojen pintaa oliiviöljyssä pari minuuttia. Levitä levite rieskojen päälle. Lisää päälle leikkele. Koristele timjamilla.

Chimichurriperunat jogurttipedillä

Perunat:

  • puoliksi leikattuja kiinteitä perunoita 500g
  • oliiviöljyä n. 1/2 dl
  • suolaa ja pippuria

Chimichurri:

  • 1 dl oliiviöljyä 
  • 1 rkl punaviinietikkaa 
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 3 dl lehtipersiljaa ja korianteria (tai vain jompaa kumpaa) hienonnettuna
  • 1,5 kpl punaista mietoa tuoretta chiliä silputtuna
  • suolaa maun mukaan
  • 1 limen puristettu mehu

Jogurttipeti:

  • kreikkalaista jogurttia 3 dl (tavallista tai vegaanista)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua
  • suolaa maun mukaan
  • pieni kourallinen pieneksi raastettua parmesaania tai vegaanista parmesaanin korviketta

Pilko ja sekoita kaikki chimichurrin ainekset keskenään kulhossa. Anna maustua tunnin.

Sekoita jogurttipedin aineet ja anna maustua.

Keitä perunat vedessä, jonka olet maustanut suolalla. Keitä perunoita kunnes painaessasi haarukan perunaan, haarukka läpäisee haarukan, mutta saa hieman vastusta. Valuta perunat hyvin ja taputtele kuivaksi esim. talouspaperilla. Kaada perunat pellille. Mausta suolalla ja pippurilla. Pyöritä perunat reippaassa öljyssä. Paista 220 asteessa 20 min ja käännä perunat. Paista vielä 20 min, tai kunnes perunat ovat kullanruskeita ja rapeita.

Tarjoile perunat jogurttipedin päällä ja kaada chimichurri perunoiden päälle.