Ruokavinkkejä 18.07.2022

Odotatko jo kesää ja sen mukanaan tuomia ylioppilas-, grilli- ja kesäjuhlia? Tutustu kesäisiin resepteihin, jos näin on.

Reseptit on laadittu yhteistyössä vuoden 2020 emon Julian ja vuoden 2022 emojen kanssa. Galette, bruschetta ja tapasvartaat ovat Julian käsialaa ja Ruislastut guacamolella ja katkaravuilla (2022 emojen resepti) on 2022 emojen kehittämä.

Ihanaa kesän ja kesäjuhlien odotusta!

Kesäinen marjagalette

Tarvitset:

Pohja

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 1/2 tl suolaa
  • 220 g jääkaappikylmää voita, normaalisuolainen
  • 1/2 dl vettä

Täyte

  • 550g (yhteensä) tuoreita mansikoita, mustikoita ja mustaherukoita
  • 2 rkl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 2,5 rkl perunajauhoja

Voiteluun

  • 50 g voita
  • puristus limemehua
  • 1 rkl fariinisokeria

Lisäksi

  • ruokosokeria ripoteltavaksi reunoille
  • mantelilastuja ripoteltavaksi reunoille

Tee näin:

■ Viipaloi ensin mansikat. Ripottele kaikkien marjojen päälle sokeri ja suolaa. Anna raparperien ja mansikoiden seistä pöydällä sen aikaa, kun valmistat pohjan.

■ Kaada vehnäjauhot, sokeri ja suola pöydälle kasaan. Leikkaa voi suhteellisen kookkaiksi kuutioiksi. Kääntele ja painele nämä kuutiot käsin jauhojen sekaan.

■ Kauli jauho-voiseos pitkiksi kaistaleiksi. Pirskota kauliessa muodostuvan levyn päälle kylmä vesi.

■ Taita levyn reunat keskelle esimerkiksi lastalla. Kauli varovasti. Taikina on valmis, kun se pysyy kasassa juuri ja juuri – älä siis työstä taikinaa liikaa, ettei sen rapeus kärsi.

■ Kääri taikina kelmuun ja laita jääkaappiin ainakin puoleksi tunniksi (tai jopa muutamaksi tunniksi, säilyy hyvin).

■ Ruskista voita keskilämmöllä sekoittaen toisinaan niin, ettei voin hera kuitenkaan pääse palamaan pohjaan. Kun voi on rusehtavan väristä, lisää limemehu ja fariinisokeri.

■ Kuumenna uuni 200 asteeseen.

■ Valuta marjojen neste pois. Sekoita niiden joukkoon perunajauhot, mutta älä sekoita voimakkaasti.

■ Ota taikina jääkaapista, levitä pannulle tai pellille leivinpaperin päälle jauhoja, nosta taikina sen päälle ja ripottele hieman jauhoja senkin päälle. Kauli taikina pyöreäksi. Lusikoi täyte

 taikinan keskiosaan niin, että reunoilta jää reilu kaistale täyttämättä. Käännä reunat täytteen päälle.

■ Voitele reunat voi/fariinisokeriseoksella ja ripottele päälle ruokosokeria, sekä mantelilastuja.

■ Paista 200-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia, tai kunnes reunat ovat paahtuneet kauniin värisiksi.

■ Tarjoa vanhan ajan vaniljajäätelön kera.

Mansikka- & vuohenjuustobruschetta

Tarvitset:

Whipped vuohenjuusto

  • 400 g vuohenjuustoa
  • 300g yrttituorejuustoa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 3 rkl sitruunamehua

Mansikat

  • 400g paloiteltuja tuoreita mansikoita
  • 6 rkl sitruunamehua
  • ripaus suolaa

Muuta

  • balsamico-kastike
  • esipaistettua patonkia siivutettuna, oliiviöljyllä siveltynä

Tee näin:

■Sekoita mansikkaseoksen aineet keskenään ja anna marinoitua.

■ Lämmitä uuni 220 asteeseen ja paista patongin siivuja, kunnes ne ovat saaneet väriä.

■ Vatkaa vuohenjuustoseoksen aineet yhteen.

■ Laita leivän päälle vuohenjuustoseosta ja mansikkaa ja viimeistele balsamico-kastikkeella.

Kesäjuhlien tapas-vartaat

Tarvitset:

  • grillaamiseen tarkoitettuja varrastikkuja
  • mozzarellapalloja
  • prosciuttoa
  • kirsikkatomaatteja
  • oliiveja

Pesto

  • basilikaa kokonainen pussi
  • kourallinen raastettua parmesaania
  • ripaus suolaa
  • oliiviöljyä
  • 1 iso valkosipulin kynsi

Tee näin:

■ Soseuta tehosekoittimessa (tai sauvasekoittimella) kaikki peston aineet.

■ Pujota tikkuihin täytteet ja ripottele pestoa niiden päälle.

Ruislastut guacamolella ja katkaravuilla

Tarvitset:

  • Ruislastuja tai ruissipsejä

Guacamoleen

  • 3 avokadoa
  • 1⁄2 sipuli silputtuna
  • 2 tomaattia pilkottuna
  • halutessasi 1 rkl korianteria
  • 1 chili silputtuna
  • 2 valkosipulin kynttä pieneksi silputtuna
  • 1 limen mehu
  • 1⁄2 tl merisuolaa
  • 1⁄2 tl mustapippuria

Katkarapuihin

  • 1 pss isoja katkarapuja (voivat olla pakastettuja)
  • 1 tl savupaprikamaustetta
  • 1 tl chilimaustetta
  • 1⁄2 tl merisuolaa

Ohje:

1. Valmista guacamole. Lisää blenderiin avokado, pilkottu sipuli, tomaatti, korianteri,

chili ja valkosipuli.

2. Sekoita ainekset varoen blenderillä niin, että saavutat haluamasi koostumuksen. Mitä

enemmän aineksia sekoittaa, sitä pehmeämpää guacamolesta tulee.

3. Lisää guacamoleen limemehu, merisuola ja pippuri. Lisää mausteita, jos tarvitsee ja

sekoita guacamole vielä huolellisesti.

4. Valmista katkaravut. Jos käytät pakastettuja katkarapuja, sulata ne varoen

kuumavesihauteessa.

5. Lisää sulaneiden katkarapujen joukkoon savupaprikamauste, chilimauste ja

merisuola. Sekoita.

6. Paista katkaravut oliiviöljyssä pannulla miedolla lämmöllä muutaman minuutin ajan.

7. Kokoa. Laita ruislastun päälle kasa guacamolea ja koristele katkaravulla.

8. Tarjoile!

Vinkki: Voit korvata katkaravut tofulla!