Artikkelit 29.03.2022

Teksti: Julia Huttunen

Kuvat: Riku Kylä

Pykälä-viikko on jo melkein oven takana, eli odottamassa keväthankien sulamista ja aurinkoista huhtikuun alkua! Onkin taas aika suunnata katseet yhdistyksemme vuoden upeimpaan tapahtumaan eli Pykälä ry:n vuosijuhliin. Tänä vuonna vietämme rakkaan yhdistyksemme 87. vuosijuhlia Tapahtumakeskus Koskenrannan juhlatiloissa lauantaina 9.4.2022. Juhlaan osallistuu perinteiseen tapaan niin nykyisiä pykälistejä, seniorijäseniä kuin akateemisia arvovieraitakin. 

Vuosijuhlat ovat yhdistyksemme vuoden arvokkaimmat juhlat, joissa perinteillä on suuri merkitys. Pukeutumiseen sekä etikettiin liittyy monia pieniä ja suurempia sääntöjä, joista on hyvä niin ensikertalaisten oppia kuin vuosijuhlakonkareidenkin saada muistutusta! 

1 § Pukeutumisesta

Vuosijuhlien pukukoodina on täyspitkä iltapuku, frakki tai tumma puku. Pukukoodista ei ole syytä poiketa, ja turvallisinta onkin ottaa mallia viime vuosina nähdystä pukuloistosta! Vujut ovat hyvä tilaisuus panostaa ja laittautua viimeisen päälle. Miesten on kuitenkin hyvä huomata, ettei smokki ole etiketin mukainen vaihtoehto. Naisilla tulisi olla juhlakampaus, jonka voi loihtia itse, kaverin avulla tai kampaajan tuolissa.

Vinkki: Tsekkaa Pykälän jäsenetuihin kuuluvat kampaajat, usein vuosittain tulee myös erityistarjouksia Pykälä-viikon lähestyessä!

Juhla-asun kruunaa akateemisissa tilaisuuksissa käytettävä Pykälän nauha, jonka voi ostaa itselleen Pykälän toimistolta. Miehillä nauha asetetaan kulkemaan oikean olkapään päältä rinnan yli alas vasemmalle. Naisilla nauha kulkee päinvastoin vasemmalta oikealle tai se voidaan asettaa ruusukkeena iltapuvun vasemmalle rinnukselle. Vuosijuhlissa pukukoodiin kuuluu myös akateemisista saavutuksista ansaitut akateemiset kunniamerkit. 

Vinkki: Käy katsomassa Pykälän kuvagalleriasta kuvia viime vuosien vuosijuhlalookeista!

2 § Pöytäosuutta edeltävästä ajasta

Vaikka useat saattavat aloittaa illan viettämisen jo ennen juhlapaikalle siirtymistä, on hyvä muistaa, että vuosijuhliin tulee saapua ajoissa. Pöytäosuus alkaa klo 19:00, joten ennen pöytiin siirtymistä kannattaa varata tarpeeksi aikaa esimerkiksi valokuvien ottamiseen, meikin korjailemiseen ja muiden juhlavieraiden kanssa rupatteluun juhlapaikalla tervetuliaismaljan ohella. Paikalla onkin ammattivalokuvaaja ikuistamassa unohtumatonta iltaa. Myös istumapaikka kannattaa tarkastaa hyvissä ajoin juhlapaikalta löytyvästä pöytäkartasta, jotta siirtyminen pöytiin juhlan alkaessa sujuu vaivattomasti.

Vinkki: Tule paikalle ajoissa ja varmista parhaat kuvat!

3 § Pöytäosuudesta

Virallinen pöytäosuus alkaa, kun airueet kantavat liput sisään juhlasaliin. Juhlavieraat kunnioittavat lippusaattuetta seisomalla pöytänsä vieressä lippua kannettaessa, ja istuutumalla vasta kun airueet ovat poistuneet. Pöytään istuutuessa mies tarjoaa oikealla puolella istuvalle avecilleen tuolin ja istuutuu itse vasta tämän jälkeen. 

Juhlan juontamisesta vastaavat vuosijuhlamarsalkat. Heidät tunnistaa pykälänpunaisista, rinnan yli kulkevista leveistä marsalkkanauhoista. Marskit kertovat käytännönjärjestelyistä ja illan kulusta, mutta laulamisen he jättävät akateemisten pöytäjuhlien tavoin laulunjohtajien vastuulle. Ennen illan ensimmäistä laulua ohjelmassa on marsalkkojen tervehdys, dekaanin puheenvuoro sekä hallituksen puheenjohtajan puhe. Alku- ja pääruoat nautitaan laulujen, tervehdysten ja puheiden lomassa. Pääruoan jälkeen koittaa tauon aika, jonka voi hyödyntää niin nenän puuteroimiseen, taukodrinkin siemailuun kuin vieraiden kanssa seurusteluunkin.

Tauon loppuessa siirrytään takaisin pöytiin ja vuorossa on muun muassa lisää puheita, ansiomerkkien jakamista sekä vuoden Pykälä-teon paljastaminen. Syömisen ja laulamisen ohessa juhlavierailla on tapana taitella lautasliinasta punssikorvat ja asettaa ne päähän. Illan ohjelmaan kuuluu vielä jälkiruoka, punssin tarjoilu sekä marsalkoiden kiitokset. Pöytäosuuden jälkeen on aika suunnata tanssilattialle, jossa pääsee esittelemään valssiaskeliaan orkesterin tahdissa. Tämän jälkeen luvassa on vielä Paasitornin illan päättävä yllätysesiintyjä!  

Vinkki: Punssikorvien taittelua ja valssiaskeleita pääset kokeilemaan lähempänä vuosijuhlia järjestettävässä Etiketti- ja Tanssikoulutuksessa, lisätietoa myöhemmin!

4 § Jatkoista

Ilta ei suinkaan pääty juhlapaikalle, vaan bussikuljetus johdattaa juhlijat Pykälän kerhotiloihin viettämään jatkoja. Jatkoja varten juhla-asun voi vaihtaa hieman rennompaan, naiset esimerkiksi pikkumustaan ja mataliin kenkiin. Jatkoilla tanssijalan vipattaminen on taattua, sillä juhlat on tunnettu hyvästä menostaan pikkutunneille asti. Jatkoilta lähtiessä voikin muutaman tunnin yöunien jälkeen alkaa valmistautua odotettuun sillikseen!

Vinkki: Naiset, muistakaa ottaa mukaan matalat kengät ja viileämpi mekko jatkoille! Tropiikki ei anna armoa!