Helmi Räsänen

Päätoimittaja

Kuluneeseen vuoteen ja kesään on liittynyt paljon huolia liittyen maailman tilanteeseen – milloin kyse on ollut Ukrainan sodasta, sähkökriisistä tai korkojen nousemisesta, ei uutisointi ole ollut kovin positiivista. Unicafen viidenkymmenen sentin korotus hintoihin lokakuun alusta poraa omaan lompakkooni syvää kuilua, ja tammikuussa edessä oleva uuden sähkösopimuksen solmiminen kauhistuttaa jo nyt. Kesällä myös Haminan mursun kohtalo suretti, ja vaikka ennennäkemätön eläin kotkalaisen omakotitalon takapihalla huvitti, oli sen päätyminen Suomeen myös ikävä muistutus ilmastonmuutoksesta.

Inter Vivosin kolmannessa numerossa on toivottavasti jotain piristävää muuten harmaiden otsikoiden keskelle. Uusille phukseille tämä numero on ensimmäinen, joka tipahtaa omasta postiluukusta sisään. Niin vanhoille kuin uusillekin opiskelijoille IV sisältää jälleen kerran hieman lakipykäliä pehmeämpää luettavaa, ja tässä numerossa voitkin lukea muun muassa kesämuistoja historian ensimmäiseltä Etelän Regatan purjehdusmatkalta, vuosittaisen phuksikyselyn tuloksista sekä löytää emerita-emo Julian reseptivinkeistä herkkuja syksyisiin iltoihin.

Tähän numeroon on mahtunut myös poikkeuksellisen paljon mainintoja juhlavuosista: tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta ensimmäisen Pykälän Spexin ensi-illasta, ja myös aikakausikirja Helsinki Law Review’n ensimmäisen numeron julkaisusta on tänä vuonna kulunut jo 15 vuotta. Mainittakoon myös, että Helsingin oikeustieteellisen tiedekunnan inspehtori Päivi Korpisaari aloitti inspehtorin tehtävässään vuonna 2017, eli viisi vuotta sitten. 

Myös Inter Vivosilla on tänä vuonna aihetta juhlaan: Pykälä ry:n ensimmäisen jäsenlehden Alaviitteen ensimmäisen numeron julkaisemisesta tulee kuluneeksi huimat 65 vuotta. Vuodesta 1957 vuoteen 2022 on mahtunut monta jäsenlehden kannalta merkittävää tapahtumaa: on ollut niin poliittista kriisiä, Pykälä ry:n hallituksesta irtaantumisen halukkuutta, kuin lehden rahoituksen lakkauttamista liian vasemmistolaisten näkökulmien takia. Tämän vuosituhannen puolella meno on ollut jokseenkin rauhallisempaa, ja Inter Vivos on toiminut Pykälän jäsenlehtenä jo vuodesta 1990 – ainakin 2020-luvulla ja 2010-luvun loppupuolella poliittinen riitely on pääosin siirtynyt Jodeliin ja muihin sähköisiin viestimiin. Ja tänä päivänä juuri sinulla on luettavanasi näistä kaikista tapahtumista seurannut Inter Vivosin numero 3/2022. 

Saattaa olla, että kymmenen vuoden päästä Inter Vivosin 75. juhlavuonna voimme lukea muistelmia ensimmäiseltä Etelän Regatalta ja siitä, mitä kaikkea merkittävää Helsinki Law Review on toimittanut neljännesvuosisadan aikana. Itse aion laittaa kalenterimuistutuksen, etteivät nämä monet tärkeät merkkivuodet mene minulta ohitse.