Artikkelit 30.03.2022

Teksti: Sanni Lampi & Maiju Vertanen

Kuvat: Teemu Hakala

Sunnuntai 9.1.2022

Ilmassa oli RReissutunnelmaa ja jännitystä, kun lähes 40 RRetkua bolognanpunaisissa RRotseissa kokoontui Helsinki-Vantaan lentokentälle. Suomalaisille perinteiseen tyyliin muodostimme jonon lähtöselvityksen eteen ja lentokentän aula täyttyi innostuneiden RRetkujen puheensorinasta. Kun laukut ja sukset oli luovutettu ja turvatarkastuksesta selvitty, suuntasi tämä joukko kohti TaxFreetä. Laukut tankattiin täyteen Minttua – olihan kyseessä laskureissu. Lentokentän kassatyöntekijä toivotteli meille hyvää matkaa ja muistutti meitä olemaan varovaisia Mintun vaikutuksen alla. Kun ilta alkoi vaihtua yöksi, nousimme koneeseen ja suuntasimme välilaskun kautta kohti Kaukasusta ja legendaariseksi tulevan viikon aikana muodostuvaa Gudauria.

Maanantai 10.1.2022 

Paikallista aikaan neljältä aamulla saavuimme vihdoin Tbilisin lentokentälle ja kuin ihmeen kaupalla kaikkien matkalaukut ja suksipussit olivat pysyneet matkassa. Nostoautomaatin nielaistua vain yhden pankkikortin suuntasimme minibusseille, jotka kuljettivat meidät läpi Georgian mutkaisten vuoristoteiden Gudaurin laskettelukeskukseen. Väsymys ei painanut kaikkia RRetkuja vielä tässäkään vaiheessa, ja porukka jakaantui nukkuma- ja bilebusseihin. Matkalla tunnelma oli korkealla ja kuultiin legendaarisen RReissubiisin ensisoitto.

Aamun valjetessa bussit kaartoivat vihdoin hotellimme Freeriderin eteen. Tässä vaiheessa viimeisilläkin RRetkuilla alkoi olla virta lopussa, mutta onneksi pääsimme suoraan hotellin aamiaispöytään nauttimaan nakkipiilosta ja munakkaasta monessa muodossa. Aamupala nostikin yleistä mielialaa ja ilman turhia päiväunia ensimmäiset RRetkut suuntasivat mäkeä kohti. Mäet osoittautuivat kuitenkin pieneksi kulttuurishokiksi, sillä jo ensimmäisellä hissinousulla havaittiin hiekan paistavan rinteissä monessa kohti läpi. Iltaa kohti sääkin alkoi muistuttaa lumimyrskyä ja RRetkut katsoivat viisaammaksi viettää aikaa tutustuen paikallisiin after ski –mahdollisuuksiin. Päivä päätettiin saunomisella ja yhteisellä dinnerillä hotellilla.

Tiistai 11.1.2022

Tiistaiaamuna heräsimme hotellilla hämmästyneenä, sillä aamu valkeni kaikin puolin selvempänä kuin maanantai. Gudaurin oli vallannut kirkas auringon paiste ja sopiva pakkanen. Jo aamu enteili täydellistä laskupäivää.

Tätä täydellistä laskupäivää vietettiin niin rinteillä kuin niiden ulkopuolellakin. Osa RRetkuista nautti auringosta suoraan aurinkotuolista rinneravintolassa. Osa kiipesi rinteiden viereisen vuorenhuipun päälle ja sai huikean laskukokemuksen aurinkoisella offarilla. Rinteet olivat erinomaisessa kunnossa, koska yöllä oli satanut lunta. Enää ei siis näkynyt pelkkää hiekkaa ja kiviä – nyt suksien pohjat saivat nauttia myös pehmeästä puuterilumesta. Erinomainen laskupäivä näkyi myös katkenneiden sauvojen määräsää.

Suksia nähtiin myös ilmassa, koska Gudaurin laskettelukeskus tarjosi myös elämyksiä taivaalla. Ensimmäiset RRetkut uskaltautuivat, Georgian tapaan halpaan, paragliding-lentoon. Tämä innoitti muitakin RRetkuja kokeilemaan lentämään Kaukasuksen vuorten yllä läpi viikon. Vain Georgiassa voi kokea tällaisen jännityksen ja adrenaliinin! Täydellisen laskupäivän kruunasi RRetkujen tulevan luottoaffepaikan löytäminen: Drunk Cherryn.

Illan päätteeksi päätimme kokeilla löytää paikallista ruokaa, joka oli ainutlaatuinen kokemus. Päivällisellä nautittiin talon viinin lisäksi erikoisia ruokalajeja, kuten puuroa, grillattuja vihanneksia ja hatsapureja. Mysteeriksi jää, johtuvatko erikoiset illallisannokset RRetkujen kielitaidottomuudesta vai jostain muusta.

Keskiviikko 12.1.2022

Keskiviikkona Gudaurin valtasi sumu. Rinteessä näkvyys oli olematon, mutta se ei RRetkujen menoa haitannut. Keskiviikko oli täydellinen päivä keskittyä enemmän laskettelukeskuksen ravintolatarjontaan kuin rinteisiin. 

Sumuisen päivän päätteeksi löysimme itsemme noin 20 RRetkun voimin kuudelle henkilölle mitoitetusta saunasta. Saunaosastolta löytyi myös kylmäallas, joka oli täydellisen lämpöistä lillumiselle. Saunan ja ravintolaillallisen jälkeen olimme myös illalla laskettelukeskuksen juuressa. Keskiviikkoiltana saatettiin phuksien tietoisuuteen jo perinteeksi muodostunut keilaus. Illan huipensi yllättävä moottorikelkkaparatiisi, kun paikalliset viihdyttivät meitä kuskaamalla rinnettä ylös ja alas. Eräs RRetku pääsi kokoemaan myös Gudaurin rinteet lumikissan kyydissä.

Torstai 13.1.2022

Torstaiaamuun herättiin hernerokkasumun keskellä ja aamupalalla RRetkuja todella mietityttivät päivän laskumahdollisuudet. Rinteessä porukka jakaantuikin osaksi nauttimaan chachata ja luomaan suhteita paikallisiin ravintola Burgerlandissa ja toiset harrastamaan extremelaskua nollan metrin näkyvyydellä. 

Illalla bussit veivät koko porukan RReissudinnerille, jossa pääsitiin nauttimaan georgialaisesta maistelumenusta ja perinteisistä georgialaisista tanssiesityksistä, joihin kuului muun muassa miekkatanssi. Ohjelmassa oli myös vuoden RReissulaisen palkitseminen ja tänä vuonna punainen lippis siirtyi Julia Huttuselle! Dinnerin jälkeen osa löysi itsensä hotellin kellaribileistä, osa nukkumasta valmistautuen seuraavan päivän offarilaskuihin ja osa Tbilisin kasinoilta. Torstai juhlittiin myös juliaanisen kalenterin mukaista uudenvuoden aattoa, joten keskiyöllä pääsimme seuraamaan ilotulituksia. 

Perjantai 14.1.2022 

Gudurin tiedettiin jo etukäteen olevan varsinainen offariparatiisi ja perjantaiaamuna pääsimme vihdoin offareille paikallisten Red Bull -laskijoiden ohjaamana. Nousu vuorelle osoittautui ohuen ilman ja viikon aktiviteettien jälkeen hapokkaaksi, mutta laskut kimaltavassa puuterilumessa olivat kaiken kiipeämisen arvoisia. Päivälle ei myöskään olisi voinut sattua parempaa säätä, ja retkut saivat nauttia täysillä auringonpaisteesta.

Viimeiset laskut laskettiin haikein mielin ja lopulta oli aika jättää Gudaurin rinteet taakse. Hotellilla pidettiin pienen mittaluokan siivousbileitä ja hankittiin viimeiset tuliaiset lähikaupasta. Puolen yön aikaan hotellin isäntä Giorgi piti vielä meille jäähyväispuheen chacha-maljojen kera ja RRetkut pakkautuivat minibusseihin suuntana Tbilisin lentokenttä. Paluumatkallakin riitti vielä energiaa bilebussiin ja hittiputki soi. Lentokentällä georgialaiset perinneruoat vaihtuivat Dunkin Donuts’iin ja koneessa biletunnelma nukkumiseen. 

Lauantai 15.1.2022

Kun lauantaina aamulla saavuimme jälleen Helsinki-Vantaalle, olimme kaikki onnellisia siitä, että laukkumme ja suksemme selvisivät pitkän matkan jälkeen takaisin Suomeen. Lentomme Tbilisistä Riikaan oli myöhässä ja välilasku tapahtuikin ripeissä merkeissä, kun juoksimme ikuisuudelta tuntuvan matkan kohti konettamme Suomeen. Kun lentokone osui maahan Suomessa, ilmassa oli helpotusta – olimme selvinneet ilman suurempia tapaturmia takaisin kotiin.

RinneRikollisten RReissu Gudauriin oli ainutlaatuinen ja ikimuistoinen. Samalla, kun tutustuimme uuteen kulttuuriin, loimme mielettömän yhteisen RReissuhengen. Saamme varmasti nauttia RReissulla saatujen uusien ystävien seurasta myös tulevaisuudessakin!