Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Instagram LinkedIn
    Inter VivosInter Vivos
    • Etusivu
    • Lehtiarkisto
    • Inter Vivos
    • Tilaus, osoitteenmuutokset ja peruutukset
    • Yhteystiedot
    Instagram LinkedIn
    Inter VivosInter Vivos
    • Etusivu
    • Lehtiarkisto
    • Inter Vivos
    • Tilaus, osoitteenmuutokset ja peruutukset
    • Yhteystiedot
    Home»In via Pykalae»Ruokavinkkejä: Makuja maailmalta
    In via Pykalae

    Ruokavinkkejä: Makuja maailmalta

    29.3.2022

    Julia Höyhtyä

    Chile con queso

    Tarvitset:

    • 200g Monterey Jack juustoa pieneksi paloiteltuna (tai muuta vapaavalintaista juustoa)
    • 200g cheddarjuustoa pieneksi paloiteltuna
    • 1 sipuli pieneksi silputtuna
    • 2 valkosipulin kynttä pieneksi silputtuna
    • 1 vihreä chili pieneksi silputtuna
    • 2 tomaattia (joista poistettu lusikalla siemenet) kuutioituna
    • 2 rkl oliiviöljyä
    • muutama desi maitoa
    • halutessa silputtua tuoretta korianteria

    Ohje:

    1. Kuullota ja karamellisoi pienellä lämmöllä oliiviöljyssä sipuli, valkosipuli ja chili.
    2. Lisää juusto pienissä erissä ja lisää hieman maitoa. Anna juuston sulaa ja lisää vähän kerrallaan lisää, kunnes kaikki juusto on lisätty. Lisää maitoa varovasti saadaksesi sopivan koostumuksen.
    3. Lisää lopuksi tomaattikuutiot ja korianteri. Sekoita joukkoon varovasti. Tarjoile välittämästi.

    ”Pika” samosat uunissa ananasraidan kera

    n. 15 kpl

    Tarvitset:

    • 1 pkt valmista filotaikinaa
    • 400 g perunoita
    • 4rkl oliiviöljyä
    • 3rkl voita
    • 150 g parsakaalia (tai herneitä)
    • 2 sipulia
    • 2 valkosipulinkynttä
    • reilu kourallinen korianteria
    • 3-4 rkl vihreää currytahnaa
    • 1 rkl garam masala -maustetta
    • 1 rkl juustokuminaa
    • 1 tl curryjauhetta
    • 1 rkl sokeria
    • oman maun mukaan suolaa

    Ananasraita:

    • 4 dl paksua jogurttia
    • 1 prk ananasmurskaa
    • 2-3 rkl srirachaa (tai maun mukaan)
    • suolaa ja pippuria

    Ohje:

    1. Sulata filotaikina pakkauksen ohjeen mukaan. 
    2. Aloita täytteen valmistus kuorimalla perunat. Pistä kattilaan kiehumaan. Pilko kypsä perunat kuutioiksi.
    3. Hienonna parsakaali (paitsi jos käytät herneitä) ja sipulit. Hienonna korianteri.
    4. Kuullota sipuleita pannulla oliiviöljyssä ja voissa miedolla lämmöllä karamellisoiden niitä. Lisää parsakaalit, perunat, mausteet ja korianteri.
    5. Aseta yksi filotaikinalevy pöydälle ja sivele siihen rypsiöljyä. Aseta sitten levyn päälle toinen levy ja sivele myös se öljyllä. Toista vielä kerran, jolloin saat kolminkertaisen levyn.
    6. Levy leikataan poikittain n. 10 cm levyisiksi suikaleiksi.
    7. Aseta n. 3 rkl täytettä aivan levyn toiseen reunaan ja taita sitten reuna täytteen päälle. Taittele samosa kulmittain levyn loppuun asti. Leikkaa taikinan ylimenevä osa tai taittaa alapuolelle. Koita taitella samosa niin, ettei täytettä pilkistä. 
    8. Nosta samosat leivinpaperin päälle ja voitele öljyllä.
    9. Paista 200 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes kullanruskeita.
    10. Sekoita ananasraidan aineet keskenään ja tarjoa samosan kanssa. Voit tarjota myös esimerkiksi mangochutneytä yhdessä samosien ja raidan kanssa.

    Coconut ladoo (intialainen makea kookosherkku)

    Tarvitset:

    • 3,5 dl kookoshiutaleita
    • (halutessasi lisää muutama rkl mantelijauhetta)
    • 1 tl kardemummajauhetta
    • 1,5-2 dl kondensoitua maitoa (riippuen koostumuksesta)

    Suklaakastike:

    • 200g maitosuklaata
    • 2dl kinuskikastiketta
    • kuumaa vettä

    Ohje:

    1. Lisää kaikki ladoon aineet kattilaan ja sekoita jatkuvasti pienellä lämmöllä. Maista ja jos seos tarvitsee lisää makeutta tai kosteutta, lisää kondensoitua maitoa.
    2. Jatka kypsennystä miedolla lämmöllä sekoittaen seosta kokoajan. Jatka niin kauan, kunnes seos paksuuntuu ja kiinteytyy ”massaksi”. Poista levyltä. Ole varovainen, ettei massa kuivu liikaa, vaan pysyy kosteana. Jos kypsennät massaa liikaa, ladoot ovat kuivia ja kovia.
    3. Pyöritä palloiksi.
    4. Sekoita kuumennettu kinuskikastike ja sulatettu suklaa. Lisää kuumaa vettä, jos kastike paksuuntuu liikaa.
    5. Pyörittele pallot kookoshiutaleissa tai mantelijauheessa.
    6. Tarjoa suklaakastikkeen kanssa.

    Samasta aiheesta

    In via Pykalae

    90-vuotias Pykälä, Pykälä 90 vuotta sitten

    15.8.2025
    In via Pykalae

    Pykälä ry:n 90 v vuosijuhlat

    15.8.2025
    In via Pykalae

    Meillä on lupa nauttia

    15.8.2025
    Kuukauden luetuimmat

    Mitkä ihmeen oikeustapauskilpailut?

    15.8.2025

    Onnea valmistumisesta, Eero Kemppinen!

    15.8.2025

    Matka asianajajien muistoihin

    15.8.2025

    Pykälä ry:n 90 v vuosijuhlat

    15.8.2025

    Meillä on lupa nauttia

    15.8.2025
    Inter Vivos somessa
    • Instagram
    • LinkedIn
    Mukaan tekemään Inter Vivosia?

    Kaikki pykälistit – ja miksei muutkin – ovat tervetulleita tekemään Inter Vivosia! Mukaan pääsee helpoiten saapumalla toimituskokoukseen, joista tiedotetaan Pykälä-infossa. Tämän lisäksi päätoimitukseen voi aina olla yhteydessä juttuideoiden ja parannusehdotusten kanssa tai ihan muuten vain.

    Päätoimituksen yhteystiedot

    Päätoimittaja
    Elmo Väätäjä

    +358 40 3506111

    Toimitussihteeri
    Sanni Lampi

    Art Director (AD)
    Iines Kokko

    © 2025 Inter Vivos. Pykälä ry.

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.